Logistiikkavalaistus ja varastovalaistus

Hyvin toteutettu logistiikka- ja varastovalaistus vähentää työtapaturmia ja virheitä sekä lisää työntekijöiden hyvinvointia

Logistiikka- ja varastovalaistus on tärkeä osa suuria logistiikkakeskuksia, isoja satama-alueita ja pienempiä varastohalleja. Kaikilla näillä tiloilla on kuitenkin erilainen käyttötarkoitus, mikä tarkoittaa, että myös valaistus täytyy olla räätälöity tilaan ja tilassa tapahtuviin työtehtäviin sopivaksi. Tehokas ja työtehtäviä tukeva logistiikkavalaistus tai varastovalaistus ei ole itsestään selvä asia, vaikka sen tuoma lisäarvo liiketoiminnalle ja työntekijöille alkaa olla hyvin tiedossa. Hyvin suunniteltu älykäs ja kustannustehokas valaistus pienentää energiankulutus jopa 80% vaikka valon määrä tilassa lisääntyy.

Toimiva logistiikka ja erilaiset varastotilat ovat nykypäivänä tärkeä ja kriittinen osa monen yrityksen ydinliiketoimintoja. Yritykset toimittavat tuotteitansa ympäri maailmaa lisääntyvälle määrälle asiakkaita. Jotta toiminnasta saada tehokasta ja liiketoiminnasta kannattavaa, tarvitaan erilaisia logistiikka- ja jakelukeskuksia samoin kuin tehokkaassa käytössä olevaa varastotilaa. Tilojen energiakustannukset saattavat nousta kohtuuttoman suuriksi jo senkin takia, että usein näissä tiloissa on vain vähän päivän valoa, joten tehokasta keinotekoista valaistusta tarvitaan todella paljon. Logistiikka- ja varastovalaistuksen valaistusstandardit täyttävän valaistuksen kriteereitä ovat mm. riittävä valaistusvoimakkuus lattiapinnalla hyllyjen välissä, valaistuksen tasaisuus ja pystysuora valaistusvoimakkuus.

Optimaalinen logistiikka- ja varastovalaistus tarkoitukseen soveltuvilla pitkän elinkaaren LED-valaisimilla

LED-valaisimet ovat lähes huoltovapaita. Siksi ne soveltuvat moniin logistiikkakeskuksiin ja varastotiloihin erinomaisesti. Myös valaisimien aiheuttamat paloturvallisuusriskit pienenevät huomattavasti LED-valaisimiin siirtymisen jälkeen. Lisäksi LED-valaisimet syttyvät heti, joten sytyttäminen tai sammuttaminen ei rasita lediä, kuten vanhoja monimetallilamppuja tai loisteputkia. Aina ei myöskään tarvitse harkita koko valaisimen uusimista. Mikäli vanhat loisteputkien valaisinrungot ovat hyvässä kunnossa, niin niihin voidaan asentaa loisteputkien mittoja vastaavat LED-putket. Tämä on kustannustehokas ratkaisu monelle logistiikkakeskukselle  ja energiansäästöt alkavat välittömästi.

Laadukkaalla valaistuksella lisää työturvallisuutta ja vähemmän virheitä

Logistiikka- ja varastohalleissa ei kannata tinkiä riittävästä valon määrästä  jo pelkästään työturvallisuuden takia. Näissä tiloissa on yleensä yleensä paljon trukki ja kuorma-auto liikennettä, jotka aiheuttavat lisääntyneen työturvallisuusriskin. Oikein suunniteltu valaistus yhdistettynä laadukkaisiin, pitkäikäisiin ja tehokkaisiin LED-valaisimiin parantaa työturvallisuutta vähentämällä esimerkiksi häikäisyä, jolloin kuskit näkevät muut tiloissa liikkuvat ihmiset paljon paremmin. Häikäisemättömällä valaistuksella on myös iso merkitys silloin, kun trukkikuskit nostelevat tavaroita lähelle katonrajaa.

Kun valaistus on suunniteltu oikein, eli valoa on oikea määrä oikeassa paikassa, vähenevät myös työntekijöiden tekemät virheet. Suunnitteluvaiheessa esimerkiksi valaisimien optiikan valinnalla on iso merkitys työtehtävien tehokkaalle läpiviennille.

Älykkyydellä pidempi elinkaari ja lisää säästöjä

Yleensä tiloja ei kannata valaista täydellä teholla vuorokauden ympäriinsä vaan valoa kannattaa olla siellä missä sitä juuri sillä hetkellä tarvitaan. Valaistuksen ohjausjärjestelmän avulla voidaan säätää valoa toiveiden mukaisesti. Älykkyyden lisääminen pidentää myös valaisimien elinkaarta ja lisää energiansäästöjä entisestään. Aikaohjauksen avulla valaistus voidaan esimerkiksi himmentää tai sammuttaa kokonaan silloin kun tilassa ei työskennellä. Liiketunnistimia voidaan taas hyödyntää esimerkiksi käytävillä missä trukkiliikennettä on paljon. Liiketunnistimet tunnistavat liikkeen ja syttyvät silloin kun trukki lähestyy, ja sammuvat kun trukkiliikennettä ei ole.

Kauttamme saat mm. Philipsin laadukkaan ja suositun langattoman GreenWarehouse -järjestelmän, joka soveltuu kaikenkokoisiin uusiin ja vanhoihin logistiikka- ja varastokiinteistöihin. Järjestelmän kannalta ei ole merkitystä onko kyseessä avoin vai telineillä varustettu tila. Langattomilla ohjaimilla järjestelmän käyttöönotto käy nopeasti ja valaistus on helppo säätää uudelleen, mikäli tilojen järjestelyissä tapahtuu muutoksia. Valaistusjärjestelmällä voit luoda valaistusalueita, määrittää himmennystasot ja asettaa tiettyjen valaistusohjelmien keston. Kytke ja käytä -tyyppinen järjestelmä on käyttövalmis miltei heti asennuksen jälkeen.

Tutustu Tmp Logistics Oy:n valaistussaneeraukseen.

Suosittua sisältöä